Duurzaam handgeknoopt Perzisch tapijt?

Duurzaam handgeknoopt Perzisch tapijt?
Ja, een Perzisch tapijt is meer dan duurzaam! Er worden diverse termen de lucht in geslingerd maar hier sta ik wel achter, sterker nog; de tapijten bij ons thuis zijn meer dan 100 jaar oud en zien er nog als nieuw uit.

Er gaat heel wat tijd, materiaal, knoopkunst, lokale markt en transport aan vooraf om een duurzaam handgeknoopte Perzisch tapijt in een showroom in Nederland te kunnen etaleren.

Niet alleen zijn de gebruikte patronen streekgebonden daar deze van generatie op generatie worden doorgegeven maar ook de wolsoorten welke vaak lokaal worden geschoren, alsmede de kleurstoffen welke vaak uit de buurt worden ontgonnen.
Van hele gedetailleerde fijngeknoopte florale ateliertapijten geknoopt in steden zoals Kashan, Ghom, Isfahan tot geometrische ietwat grovere semi-nomadische dorpskleden zoals Beloutch, Afshar, Senneh.
Het verschil tussen een stad en dorp in de tapijtenwereld is enorm. Elk een geheel andere uitstraling en charme.

Hieronder een super fijngeknoopte Isfahan en een Heriz. Volstrekt niet vergelijkbaar qua beleving, geheel andere knoopkunst.

Maar wat ze wel in overeenstemming hebben zijn dus duurzame grondstoffen, namelijk natuurproducten zoals een wollen handgesponnen plantaardig gekleurde pool, katoenen kettingdraden en natuurlijk bakken met ambacht.
Dergelijke tapijten kunnen makkelijk 100 jaar mee.

Terug naar duurzaam; ze worden dus 100% plantaardig ecologisch puur natuur duurzaam vervaardigd met een technisch zeer lange levensduur. Vintage perzen zijn meer dan duurzaam en groen.
Niet alleen esthetisch en cultuurhistorisch interessant maar vooral ook warme voeten in de winter en koele voeten in de zomer door de leuke eigenschappen van wol.

Ook wij van Vintage Perzen Leiden kiezen steeds meer voor duurzaam, niet alleen is álle verlichting al jaren in de winkel zuinig led, slimme infrarood verwarming, maar ook het bezorgbusje een moderne Euro 6, en met 15000 vierkante meter wol is onze winkel meer dan geïsoleerd.

Vloerverwarming en handgeknoopte tapijten?

Vloerverwarming en handgeknoopte tapijten?

Kort antwoord; Ja elk handgeknoopt tapijt kan worden gelegd op vloerverwarming!

Doordat een handgeknoopt tapijt is opgebouwd uit separate knopen op een kettingdraad en inslaglijn waar altijd een beetje ruimte tussen zit en dus lucht doorheen kan is dit geen enkel probleem en heeft alleen maar voordelen. Zelfs de door ons verkochte antislip ondervloer is juist geschikt voor vloerverwarming.

Een wollen handgeknoopt tapijt heeft niet alleen een warme uitstraling maar voelt dus ook warm aan en geeft warmte snel een efficiënt af aan de omgeving, vloerverwarming of niet. Ook zonder vloerverwarming maar ook met reguliere convectie radiatoren, infrarood panelen of wat dan ook heeft het alleen maar voordelen.

Net als een wollen trui eigenlijk, het voelt warm aan omdat de holle vezel met stilstaande lucht behoorlijk goed isoleert en tegelijk warmte goed uitspreidt.

Niet voor niets wordt wol ook gebruikt in de isolatietechniek, bijvoorbeeld in vloeren, plafond en zelfs spouwen van huizen.

Geen koude voeten meer dus met een fatsoenlijk handgeknoopt tapijt!

Een tapijt met een vaste rug zoals machinale vervaardigden met kunststof pool welke we niet hebben kunnen wel nadelige effecten hebben in combinatie met vloerverwarming.