Eerlijke tapijtfoto’s uitgelegd

Wij van VintagePerzen proberen de foto’s van de Perzische tapijten zo eerlijk mogelijk te maken.

De gebruikte verlichting bijvoorbeeld heeft een CRI index van boven de 90 met een kleurtemperatuur van +/- 4000 kelvin. Zo zijn de kleuren van de geëtaleerde tapijten zo reëel mogelijk. De gebruikte camera’s zijn samsung smartphones zonder filter of hdr.

Daarna moeten de foto’s kleiner en lichter in gewicht worden gemaakt om het online te kunnen zetten. Dit doen we met hoogwaardige softwarematige tools welke de kleuren niet aanpassen maar enkel de resolutie.

Ik zeg wel eens tegen klanten dat we ons best doen de tapijten zo slecht mogelijk te fotograferen, in essentie klopt dit wel. Zo naturel mogelijk dus zonder opsmuk en hippe filters. En dat is best lastig want handgeknoopte tapijten zijn behoorlijk fotogeniek.

Wel heeft het door u gebruikte beeldscherm en navenante scherminstellingen hier een enorme invloed op; sommige gebruikers hebben hun beeldscherm heel levendig staan, of juist koud, of zelfs geel of zonder blauwtinten welke rustiger voor de ogen kunnen zijn in de avonduren. Niet veel mensen hebben hun beeldscherm gekalibreerd tot de juiste waarden teneinde een correcte weergave te behalen.

Zo krijgen we soms de vraag of we foto’s buiten kunnen maken. Voor de kleurweergave maakt dat dus niet uit en ik acht kans vrij groot dat u het tapijt thuis in huis neerlegt en niet buiten.

In onze winkel dus geen gedempte sfeerverlichting maar juist heel fel licht zodat u elk detail goed kunt zien.